ahf_interduct_epos_rotterdam_37.jpg
Blogs

Onzekerheid over schoolventilatie

Blog
  • 19 augustus 2020
  • Leestijd: 1 min
Het nieuwe schooljaar gaat weer bijna van start. Gezien de huidige situatie met het coronavirus is er nog veel onzekerheid. Met name omdat blijkt dat virussen via kleine vochtdeeltjes in de lucht (aerosolen) verspreid kunnen worden.

Ventilatie zorgt ervoor dat verontreinigde binnenlucht afgevoerd wordt, waaronder ook deze potentieel gevaarlijke aerosolen. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap raadt scholen dan ook aan om hun ventilatiesysteem te laten controleren.

Maar hoe weet je aan welke eisen het ventilatiesysteem moet voldoen? En hoe zorg je ervoor dat iedereen met een veilig gevoel werkt, leert en speelt?

Eisen aan het ventilatiesysteem

Het RIVM stelt dat scholen veilig open kunnen als de ventilatie op orde is. Om ervoor te zorgen dat scholen een veilige omgeving zijn én blijven voor zowel de leerlingen als de docenten is het van belang dat het ventilatiesysteem voldoet aan de eisen in het Bouwbesluit.

Maar hoe weet je of jouw ventilatiesysteem op school voldoet aan deze eisen? Om dit te laten checken heb je een deskundig installatiebedrijf nodig die beoordeelt of het ventilatiesysteem op de juiste manier functioneert. Het zou kunnen zijn dat de regelgeving niet voldoende inspeelt op de huidige situatie, waardoor het verstandig is om het systeem te laten controleren. Mocht het systeem niet voldoen aan de eisen, wordt er een plan van aanpak opgesteld om de ventilatie in de school te verbeteren.

Onderhoud aan het ventilatiesysteem

Zodra het mechanisch ventilatiesysteem op de juiste manier is gereinigd en ingeregeld, is het van belang dat er periodiek onderhoud gepleegd wordt. Ook zijn er instructies nodig voor het personeel om het ventilatiesysteem op de juiste manier te bedienen. Dit zorgt ervoor dat de klaslokalen en gezamenlijke ruimtes ook in de toekomst voorzien worden van een continue stroom van verse lucht.

Recirculatie

Er is in ieder geval één vorm van ventilatie die RIVM afraadt: recirculatie. Dit betreft systemen zoals airconditioning die de lucht in een ruimte afzuigt en vervolgens ook diezelfde ruimte weer inblaast. Gedurende dit proces wordt de lucht in de ruimte namelijk niet ververst en is de verspreiding van eventuele aerosolen niet uit te sluiten. Om deze reden luidt het advies om ruimtes waar sprake is van recirculatie van lucht zo veel mogelijk te vermijden, én de lucht zo veel mogelijk te verversen.

Contact

Neem contact op met Interduct

Het formulier is succesvol verzonden.

Wij nemen spoedig contact met u op.