2021_interduct_cs_-klaverhof_alphen-10.jpg

Luchtbehandelings- installatie: maatwerk maakt het verschil

Steeds hogere eisen aan luchtbehandeling

Maakt uw ventilatie-unit lawaai? Wordt vervuilde lucht niet meer voldoende afgezogen en is het energieverbruik hoger dan normaal? Dan kan het zijn dat uw mechanische ventilatie vervangen moet worden.

Het belang van een goede luchtkwaliteit wordt steeds meer op waarde geschat. De eisen die gesteld worden aan de luchtkwaliteit gaan omhoog. Dat is terecht, want gezonde lucht zorgt voor een aangename omgeving waarin mensen zich prettig voelen én beter functioneren. Voor bedrijfsmatige en grootschalige woonvormen is een luchtbehandelingsinstallatie dan ook onmisbaar. Maar wat betekent dat precies? En wat is het verschil met een luchtbehandelingskast (LBK)?

Wat is een luchtbehandelingsinstallatie?

Een luchtbehandelingsinstallatie zorgt ervoor dat de lucht in een gebouw continu ververst wordt. Lucht wordt van buitenaf aangevoerd, gefilterd, behandeld en vervolgens naar binnen gelaten. Tegelijkertijd wordt vervuilde lucht afgevoerd, zodat de algehele luchtkwaliteit een positieve impuls krijgt. Een luchtbehandelingsinstallatie kan verschillende processen uitvoeren, denk aan ventileren, verwarmen, koelen, bevochtigen en ontvochtigen.

Hoe werkt een luchtbehandelingsinstallatie?

Een moderne luchtbehandelingsunit is een slim systeem dat het binnenklimaat continu monitort. Daarvoor wordt gebruikgemaakt van verschillende meetinstrumenten en sensoren. Zo kan bijvoorbeeld gecontroleerd worden of de temperatuur, de luchtstroom, de relatieve luchtvochtigheid , de fijnstof en het CO2-niveau binnen de grenswaarden is. Is dat niet het geval, dan de luchtbehandelingsinstallatie automatisch een signaal afgeven en/of processen uitvoeren om de luchtkwaliteit weer op het gewenste niveau te krijgen.

Wat is een luchtbehandelingskast (LBK)?

Een luchtbehandelingskast is een centraal systeem voor luchtbehandeling. Luchtbehandelingskasten worden vaak gebruikt bij grootschalige toepassingen, denk aan bedrijven, zorginstellingen, openbare gebouwen, sporthallen, horecagelegenheden en magazijnen. Ook in de woningbouw, specifiek hoogbouw, biedt een LBK uitkomst. Studentenflats en appartementengebouwen hebben vaak een luchtbehandelingsunit op het dak staan. In de utiliteit worden luchtbehandelingskasten doorgaans in een technische ruimte of ook bovendaks geplaatst.

Luchtbehandelingskast werking

Een luchtbehandelingskast zorgt in essentie voor de aanvoer van schone lucht en de afvoer van vervuilde lucht. Daarvoor worden ventilatoren gebruikt. Afhankelijk van de wensen en eisen wordt de lucht behandeld. Vaak wordt daarbij een warmtewisselaar ingezet, zodat de warmte van de afgevoerde lucht gebruikt wordt om de ‘nieuwe’ lucht te verwarmen. Dit soort technieken verhogen het rendement van luchtbehandelingskasten aanzienlijk.

Ontwerp luchtbehandelingsinstallatie

Bent u op zoek naar een duurzame luchtbehandelingsinstallatie? Een LBK waarmee een comfortabel binnenklimaat altijd verzekerd is? Oriënteer u dan goed op de mogelijkheden. Er zijn volop standaardoplossingen voor luchtbehandeling op de markt, maar voor een optimaal rendement is maatwerk noodzakelijk. Daarom kijken we bij Interduct altijd naar de positie, de toepassing én de behoefte van de gebruiker. Met onze ervaring maken we vervolgens een passend ontwerp voor een luchtbehandelingsinstallatie.

Kosten LBK

Het budget speelt vanzelfsprekend ook een rol. Bij een laag budget is de verleiding groot om voor een goedkope LBK te kiezen, maar wees gewaarschuwd: juist die hebben vaak een relatief hoog energieverbruik. Bovendien is het rendement altijd lager dan bij een luchtbehandelingsinstallatie die exact op de situatie is afgestemd. Wat dan wél wijsheid is? Geen zorgen: bij Interduct bieden we voor ieder budget de beste oplossing. Neem contact op voor ventilatieadvies.

Onderhoud luchtbehandelingskast

Een LBK is een aanzienlijke investering. Om daar het maximale uit te halen is het belangrijk om niet alleen te kiezen voor vakwerk bij ontwerp en installatie, maar ook bij reiniging en onderhoud. Daardoor blijft de luchtbehandelingskast ook op lange termijn goed functioneren, worden storingen voorkomen en blijft het energieverbruik onder controle. Bovendien wordt de levensduur van de LBK verlengd. Zo haalt u het maximale rendement uit uw investering. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op en ontdek de meerwaarde van professioneel onderhoud ventilatiesysteem.

Meer weten over luchtbehandelingsinstallaties?

Interduct levert maatwerk in ventilatievraagstukken. We zijn merkonafhankelijk en hebben oog voor de eindgebruiker. Samen met onze klanten zorgen we voor een gezond binnenklimaat. Benieuwd naar de mogelijkheden op het gebied van luchtbehandelingsinstallaties? Neem contact op voor een kennismaking.

Contact

Neem contact op met Interduct

Het formulier is succesvol verzonden.

Wij nemen spoedig contact met u op.