dji_20240926113602_0011_v---4000px---necron-group-ag.jpg
Projecten

Lighthouse

Lighthouse is na oplevering de hoogste woontoren van lichtstad Eindhoven. In opdracht van Stam + De Koning Bouw voorziet Interduct de 333 appartementen van een ventilatiesysteem met warmteterugwinning, zodat bewoners verzekerd zijn van verse lucht.

Locatie

Eindhoven

Grootte

333 appartementen

Periode

2021 - 2025

Bijzonderheden

Gebouw ventilatie-
technisch in tweeën
gesplitst

Woontoren Niko Lighthouse

Project Lighthouse

Strijp-S – de bruisende en hippe wijk van Eindhoven – krijgt met de 109 meter hoge woontoren Lighthouse een nieuwe eyecatcher. SDK Vastgoed ontwikkelt de toren in opdracht van Spoorzone BV. Stam + de Koning Bouw en Visser & Smit Bouw zijn de aannemers van het werk. Op de begane grond komen commerciële ruimtes, horeca en kantoren; erboven maar liefst 333 appartementen verdeeld over 33 bouwlagen. Interduct-bedrijf Rodrie is betrokken bij het project via de installatieadviseur en legt in ieder appartement een ventilatiesysteem met warmteterugwinning aan. Op deze manier zijn de bewoners – zij nemen in 2025 hun intrek - verzekerd van (voorverwarmde) verse lucht én een energiezuinig systeem.

WTW Lighthouse

Gebouw in twee helften opgesplitst

Alle appartementen krijgen een eigen ventilatie-unit met wtw: de Flair 300 van Brink Climate Systems. CO2-sensoren in de woonkamer en slaapkamers zorgen vraaggestuurd voor voldoende verse lucht voor de bewoners. In de badkamer zit een vierstandenschakelaar, waarmee zij handmatig de ventilatie kunnen optoeren tijdens het douchen.

Uniek aan het project, noemt projectleider Berry van Hout van Rodrie, is dat het gebouw ventilatietechnisch gezien in tweeën is gesplitst. De aanzuig- en uitblaaskanalen voor de ventilatie lopen bij hoogbouw normaal gesproken via schachten naar het dak. Dat zou door de omvang van de woontoren leiden tot enorme schachten en luchthoeveelheden. Daarom gaan de aanzuig- en uitblaaskanalen van de onderste helft van de woontoren via verzamelkanalen boven de commerciële plint naar de gevel. Deze zijn weggewerkt boven een verlaagd plafond. “Op die manier blijven de schachtkanalen compacter”, legt Berry uit. “Het is voor ons de eerste keer dat we dit op deze manier oplossen. Het basisprincipe hiervoor is uitgewerkt door de installatieadviseur, maar we hebben daar wel ons ‘Rodrie-sausje’ overheen gegoten. Dat wil zeggen: zaken verfijnd en geoptimaliseerd.”

Berry van Hout
"Het basisprincipe is uitgewerkt door de installatieadviseur, maar we hebben daar wel ons ‘Rodrie-sausje’ overheen gegoten.”
Project Lighthouse schacht

De kracht van samenwerking

Rodrie is niet het enige Interduct-bedrijf dat bij de bouw van Lighthouse is betrokken. Zo levert Robé de rechthoekige kanalen, prefab instortkanalen en prefab schachtkanalen inclusief aftakkingen. Materialen als ventielen en overige spirokanalen komen van VentTrade. Een isolatiepartner van Rodrie isoleert de schachtkanalen in het werk. Monteren is daardoor gemakkelijker, maar het vergt wel extra afstemming met de bouwer. Complimenten daarvoor zijn voor de aannemer, wat Berry betreft. “De planning is heel goed in elkaar gezet. Een hele fijne samenwerking met alle partijen kenmerkt deze bouw.”

Project Lighthouse in beeld

Lighthouse Eindhoven
Woontoren Lighthouse (Niko)
Ventilatie project Lighthouse
Buizen ventilatie Lighthouse
Ventilatie woontoren Lighthouse
Project Lighthouse kanalen
Kanalen Lighthouse
Ventilatie toren Niko
Contact

Neem contact op met Interduct

Het formulier is succesvol verzonden.

Wij nemen spoedig contact met u op.