_amsterdam_bajeskwartier_interduct_dji_0324.jpg
Projecten

Bajeskwartier - The Jay

Smart wonen met een gezond en comfortabel binnenklimaat; dat kan binnenkort (ook) in The Jay, Amsterdam. In opdracht van BAM Wonen en Bajes Kwartier Ontwikkeling voorziet Interduct de 135 appartementen van een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. De prefab bouwmethode zorgt voor snelheid in het project.

Locatie

Amsterdam

Grootte

135 appartementen

Periode

2023 - 2024

Bijzonderheden

Slim installeren,
slim leven

The Jay Bajeskwartier

Project Bajeskwartier - The Jay

Living the smart way in The Jay. Op de locatie van de voormalige Bijlmerbajes in Amsterdam verrijst de nieuwe hippe woonwijk Bajeskwartier. BAM bouwt er in opdracht van AM, Schroders Capital en AT Capital (verenigd in Bajes Kwartier Ontwikkeling) drie woontorens. Een van die gebouwen is The Jay, een door OMA ontworpen woontoren met ‘de stad als achtertuin’. De 135 compacte woningen (34-48 m2) zijn verdeeld over 16 woonlagen. Daarnaast is er onder meer een entreeruimte, fietsenstalling en gezamenlijke tuin. Voor de aanleg van ventilatie deed BAM een beroep op de expertise van Bemar.

WTW-unit_badkamer_ventilatie

Ventilatie-unit slim verstopt

Het is niet alleen smart wonen in The Jay, maar ook zeer energiezuinig en met een gezond binnenklimaat. Bemar voorziet elk appartement van een eigen ventilatie-unit met warmteterugwinning. Deze is slim weggewerkt achter een wand in de badkamer en is toegankelijk via een serviceluik. Op deze manier is er geen aparte technische ruimte nodig. Er is gekozen voor een CO2-gestuurd ventilatiesysteem met pulsschakelaar in de badkamer, zodat er extra geventileerd kan worden tijdens het douchen.

De in- en uitblaasleidingen lopen via een verlaagd plafond in de badkamer. “Omdat de WTW-unit achter een wand zit verstopt, kunnen we daar geen kanalen koppelen”, legt projectleider Ralf Schroijen uit. “We maken die koppeling daarom boven het verlaagd plafond en verslepen de leidingen richting de unit.” De toe- en afvoer van lucht gaat via een schacht met collectieve kanalen naar het dak. De vuile lucht wordt uitgeblazen onder de zonnepanelen en het inblaaskanaal is versleept en zuigt verse lucht op hoogte aan. Een luchtbehandelingskast zorgt verder voor het klimatiseren van de algemene ruimtes in The Jay.

Ralf Schroijen
“Omdat de WTW-unit achter een wand zit verstopt, maken we de koppeling boven het verlaagd plafond en verslepen we de leidingen richting de unit”
Ventilatie_kanalen_Amsterdam_Bajeskwartier

De kracht van samenwerking

Ook slim te noemen: de prefab bouwmethode zorgt voor snelheid. BAM bouwt met prefab wanden, vloeren en buitengevels. Daardoor kon Bemar veel werk, zoals het monteren van de instortkanalen en schachtkanalen, al in een vroeg stadium uitvoeren. Schroijen: “We hoeven in de afmontage alleen de WTW-unit op te hangen en te koppelen. Dat is super.” Zehnder levert de ventilatie-units en Robé voorziet in onder meer de rechthoekige kanalen voor het dak, de prefab schachtkanalen en de plakplaten voor de schoorstenen. Zo realiseren we samen een duurzaam, gezond en comfortabel binnenklimaat voor de bewoners van The Jay in Amsterdam.

Project Bajeskwartier - The Jay in beeld

Bajeskwartier Amsterdam
Montage ventilatiekanalen
Luchtbehandelingsinstallatie Bajeskwartier
Luchtkanalen_Bajeskwartier
Ventilatiekanalen montage
Aanleg ventilatie appartement Bajeskwartier
Ventilatiekanalen The Jay
Inbouw WTW-unit
Contact

Neem contact op met Interduct

Het formulier is succesvol verzonden.

Wij nemen spoedig contact met u op.