interduct_cs_kerk_ventilatie_hr-5.jpg
Projecten

Kerkwoning

In opdracht van de familie Van Melick realiseerde Interduct een energiezuinig en gezond binnenklimaat in een eeuwenoude kerkwoning in Oijen. De uitdaging in dit project lag in het vinden van de perfecte balans tussen isolatie, ventilatie en het behouden van de authenticiteit. Interduct was betrokken bij het gehele proces; van advies tot aan de nazorg.

Locatie

Oijen

Grootte

1 kerkwoning

Periode

2020

Bijzonderheden

Rijksmonument

Project Kerkwoning

De Hervormde kerk in Oijen, ook wel de Napoleonskerk genoemd, stond al een tijdje te koop toen defamilie van Melick op dit rijksmonument stuitte. Deze karakteristieke kerk uit 1810 was precies wat ze zochten. Ondanks de verbouwingen door de eerste bewoners was de isolatie verre van optimaal; in jaren met strenge winters verbruikten ze al gauw 5000 m3 gas en er bleek sprake van een serieus vochtprobleem. “Dat kan beter”, dacht de familie. Om het kerkje grondig te verduurzamen zonder bouwkundig ingrijpen, namen ze een erfgoedinstallateur en adviseur in de arm. Via hen kwam de familie ook in contact met RenovAir, omdat zij, vanwege de samenwerking met de andere Interduct-bedrijven, een totaaloplossing kunnen bieden.

Heilig huisje zonder kruisje

Inmiddels is de volledige kerkwoning geïsoleerd en voorzien van een hoogwaardige WTW-installatie. Vanwege het grote volume van de woning en de beperkte plaatsingsruimte – in de ‘koekoeks’ in de nok van het dak – is gekozen voor een Zehnder WHR 920 WTW-unit. Deze wordt automatisch aangestuurd door middel van de toegepaste vocht- en CO2-gestuurde sensoren. Verandert de luchtkwaliteit? Dan wordt de luchttoevoer en -afvoer via de weggewerkte geïsoleerde ventilatiebuizen automatisch bijgesteld. De woonkamer, de grootste ruimte, is voorzien van extra luchttoevoer. Hierdoor ontstaat er door de gehele ruimte een mooie luchtstroming en wordt schimmelvorming tegengegaan. Mede door deze aanpassingen is een optimaal en energiezuiniger binnenklimaat ontstaan, met behoud van het nostalgische karakter. Missie geslaagd!

De kracht van samenwerking

Dit mooie resultaat komt voort uit een succesvolle samenwerking tussen onze (particuliere) opdrachtgever en meerdere Interduct-bedrijven. Allereerst plande RenovAir een bezoek op locatie. Middels een grondige inspectie én door goed te luisteren naar de wensen en behoeften van de familie van Melick, wisten ze al snel een passend plan van aanpak voor te leggen. Hierna volgde de uitvoering. Terwijl VentTrade zich bekommerde over de levering van de benodigde materialen en onderdelen, verzorgde RenovAir de montage en installatie van het volledige ventilatiesysteem. Maar dat niet alleen; ook ná installatie bleef RenovAir betrokken bij dit project. Zij waren verantwoordelijk voor de nazorg en gaven advies over het toekomstig onderhoud, waaronder het tweejaarlijks vervangen van de filters. Hier kan Tops WTW-filters eventueel in voorzien. Zo realiseerden we samen een duurzaam, gezond en comfortabel binnenklimaat in een kerkwoning in Oijen.

Project kerkwoning in beeld

Contact

Neem contact op met Interduct

Het formulier is succesvol verzonden.

Wij nemen spoedig contact met u op.