2021_interduct_cs_-klaverhof_alphen-2.png
Projecten

Klaverhof

In opdracht van BAM Renovatie Concepten en Vesteda werkte Interduct mee aan de verduurzaming van drie woongebouwen aan de Klaverhof in Alphen aan den Rijn. Uniek aan dit project was de renovatie van het ventilatiesysteem in combinatie met de toepassing van een gasmotorwarmtepomp. Interduct was betrokken bij het gehele proces; van het ontwerp tot aan de oplevering

Locatie

Alphen aan
den Rijn

Grootte

85 appartementen

Periode

2020 - 2021

Bijzonderheden

Van energielabel
D naar B

Project Klaverhof

In een groene omgeving aan de Klaverhof, nabij uitvalswegen en winkels, staan drie woongebouwen met in totaal 85 appartementen en maisonnettes. Ondanks een aantal vernieuwingen en het reeds bestaande mechanische ventilatiesysteem was dit pand uit 1975 onvoldoende toekomstbestendig. Zodoende zochten BAM Renovatie Concepten en Vesteda een ervaren partner die, naast het uitvoeren van renovatiewerkzaamheden, kon meedenken over de toepassing van een gasmotorwarmtepomp. Als vaste partner kozen zij opnieuw voor een samenwerking met RenovAir.

Van energielabel D naar B

Alle 85 appartementen zijn inmiddels aangesloten op het volledig gerenoveerde, gewijzigde én gereinigde ventilatiesysteem. Op het eerste gezicht lijkt er misschien weinig veranderd; nog steeds geschiedt de luchttoevoer via roosters en wordt de vervuilde lucht mechanisch afgevoerd. Toch is er wel degelijk iets verbeterd. Waar eerder álle lucht werd afgezogen via dakventilatoren, is dat nu in twee van de drie woongebouwen niet meer het geval. Hier is een gasmotorwarmtepomp (reducer) toegepast. Deze pomp onttrekt de warmte uit de lucht alvorens deze naar buiten te blazen. De warmteopslag vindt plaats in een unit die in verbinding staat met een cv-ketel en draagt zo bij aan het verwarmen van het leidingwater. De ventilatie in het derde gebouw gebeurt nog op de ‘oude’ manier. Wel zijn de dakventilatoren volledig vernieuwd en aangepast aan de geldende duurzaamheidseisen. Mede door deze maatregelen wordt jaarlijks 39000 m3 gas bespaard en heeft het woongebouw niet langer energielabel D, maar energielabel B. Dat is goed voor het milieu én voorde bewoners.

De kracht van samenwerking

Samenwerken en samen doen, dat is wat we deden in dit project. Nog voordat RenovAir startte met de renovatiewerkzaamheden, gingen zij in gesprek met BAM Renovatie Concepten. Dit resulteerde ineen plan van aanpak voor de toepassing van een gasmotorwarmtepomp in combinatie met een vernieuwd ventilatiesysteem. Na akkoord van beide opdrachtgevers plaatste RenovAir de bestellingen en startten ze al snel met het demonteren van het bestaande ventilatiesysteem. Ondertussen voorzag VentTrade in kanaalwerk, hulpstukken, ventielen, dakbeugels en afzuigkappen en verzorgde Robé de productie en levering van de plenumkasten. De montage en installatie van deze onderdelen lag in handen van RenovAir, alsmede het reinigen van de kanalen, het opnieuw inregelen van het systeem en de nazorg. Zo realiseerden we samen een duurzaam, gezond en comfortabel binnenklimaat in 85 appartementen in Alphen aan den Rijn.

Project Klaverhof in beeld

Contact

Neem contact op met Interduct

Het formulier is succesvol verzonden.

Wij nemen spoedig contact met u op.