
Plantage
Beverwijk
Vier portiekflats
met 90 woningen
2025
Mv-boxen ingenomen
voor remanufacturing

Project Plantage
BAM Wonen verduurzaamt in Beverwijk vier portiekflats van woningcorporatie Pré Wonen. Zo brengt de bouwer betere isolatie en ventilatie aan, zodat het energielabel van de huurwoningen verbetert naar A, B of C. Van de 90 appartementen blijken er bij de opname 27 uitgerust met een mv-box. De afvalcontainer in? Dat is uit den boze. BAM Wonen vaart een duurzame koers en zet bij projecten onder meer sterk in op het vermijden van afval.
RenovAir is als vaste co-maker bij het project betrokken. Het aanbod om de mv-boxen in te nemen, waar het kan op te knappen en opnieuw te gebruiken, komt als geroepen. Woningcorporatie Pré Wonen is ook enthousiast. De ventilatieboxen die in mei uit de woningen in Beverwijk zijn gehaald en te remanufacturen zijn, gaan daarom in het najaar naar woningen in Haarlem: een volgend project van 62 appartementen waarbij de drie partijen opnieuw betrokken zijn.

Toestellen demonteren voor remanufacturing
RenovAir installeert in alle 90 woningen een nieuw ventilatiesysteem van Itho Daalderop (CVE-S Optima 2). Twee CO2-sensoren – in de hoofdslaapkamer en woonkamer – maken dat systeem vraaggestuurd, zodat er wordt geventileerd naar behoefte van de bewoner en die dus altijd is voorzien van voldoende verse lucht.
Ondertussen worden alle gedemonteerde ventilatieboxen door Interduct onder de loep genomen. Interduct weet uit ervaring welke componenten in ventilatietoestellen vaak stukgaan. Door die te vervangen, kan het toestel na de opknapbeurt weer een woning in. “Elke box die we remanufactured krijgen, is er een die we niet weggooien”, zegt projectleider Nina Remmers van RenovAir. “Dat is duurzaam en beter voor het milieu. Daar staan we met zijn allen echt achter.”

De kracht van samenwerking
RenovAir is bij het project in Beverwijk verantwoordelijk voor de demontage van de oude ventilatieboxen en het installeren van de nieuwe ventilatiesystemen. Robé levert hiervoor het kanaalwerk, en hulp- en verbindingsstukken komen uit het centrale magazijn in Ittervoort. Binnen Interduct is Rogér Keijsers als business developer verantwoordelijk voor het proces van remanufacturing. Maandelijks krijgt hij al tientallen toestellen binnen, maar de vraag uit de markt neemt snel toe. Door samenwerking en schaalgrootte kan Interduct opdrachtgevers hierin bedienen. Zo dragen we bij aan een gezond binnenklimaat én geven we installaties een tweede leven.