_tilburg_nassaustraat_interduct__dsf0353.jpg
Projecten

Portiekflats Nassaustraat

Wel de wens voor ventilatie met warmteterugwinning, maar geen ruimte voor een grote unit; zo luidde de hulpvraag. In opdracht van BAM Wonen en WonenBreburg installeert Interduct een collectief balansventilatiesysteem in portiekflats in Tilburg. Een primeur: het is de eerste toepassing van het zogeheten Zehnder ComfoVar Aero-systeem in een renovatieproject in Nederland.

Locatie

Tilburg

Grootte

130 portiekflats

Periode

2023 - 2024

Bijzonderheden

Primeur met collectief
balansventilatiesysteem

Renovatie_Portiekflats_Tilburg

Project portiekflats Nassaustraat

Een bouwteam onder leiding van BAM Wonen verduurzaamt de 130 portiekflats aan de Nassaustraat in Tilburg. Al tijdens de schouw is duidelijk dat een traditioneel balansventilatiesysteem lastig inpassen is vanwege de beperkt beschikbare ruimte. Ventileren met warmteterugwinning is wél de nadrukkelijke wens van WonenBreburg. RenovAir kent, door goede contacten met fabrikanten, de nieuwste systemen op de markt en stelt ComfoVar Aero van Zehnder voor. Dit systeem werkt met een centrale ventilatie-unit voor meerdere woningen, met per woning kleppen voor aan- en afvoer van lucht. Dat gebeurt vraaggestuurd, op basis van CO2-sensoren die in de woning worden geplaatst.

Zehnder ComfoVar Aero-systeem

‘Druppel’ ventileert precies genoeg

De ventilatie-units staan in Tilburg in de berging. Per drie of vier boven elkaar liggende woningen zijn twee units gekoppeld, die samen een capaciteit hebben van 700 m3 lucht per uur. RenovAir legt in de woningen nieuwe centrale toe- en afvoerkanalen aan en werkt deze weg in een nieuw op te bouwen schacht in een hoek van de keuken. Inblaasleidingen - weggewerkt boven een verlaagd plafond in de keuken en hal - voorzien de slaapkamers en woonkamer van verse lucht.

Het bijzondere aan dit systeem is de druppelvormige regelaar in de klep. “Het voordeel van die druppel is dat je heel precies het volume kan regelen”, legt directeur Bart Wijers uit. Maar dat is niet het enige: “Als er onderhoud nodig is hebben bewoners daar geen last van, want de monteur hoeft de woning niet meer in”, zegt projectleider Nina Remmers. “Ook het vervangen van filters is niet langer de verantwoordelijkheid van de bewoner.” Kortom: het systeem biedt alle voordelen van ventileren met warmteterugwinning, met per woning een minimale ingreep.

Nina Remmers
"Als er onderhoud nodig is hebben bewoners daar geen last van, want de monteur hoeft de woning niet meer in”
Renovatie_ventilatie_Nassaustraat_Tilburg

De kracht van samenwerking

RenovAir tekent in Tilburg voor het ontwerp, de installatie en het inregelen van het ventilatiesysteem. Als vaste partner werken we met BAM Wonen samen in bouwteamverband. Alle bedrijven in het bouwteam kennen elkaar en werken volgens een lean methode. “Daardoor kan het team heel efficiënt binnen een beperkt aantal dagen een hele woning verduurzamen”, besluit Bart Wijers. Zo realiseren we samen een gezond en comfortabel binnenklimaat in de 130 portiekflats in de Nassaustraat in Tilburg.

Project Portiekflats Nassaustraat in beeld

Renovatie_ventilatie_Zehnder ComfoVar Aero
Renovatie_ventilatie_Tilburg
Ventilatie_renovatie
Zehnder ComfoVar Aero-systeem
Renovatie_ventilatie_Nassaustraat_Tilburg
Nassaustraat Tilburg renovatie ventilatie
Interduct

Bedrijven betrokken bij dit project

Contact

Neem contact op met Interduct

Het formulier is succesvol verzonden.

Wij nemen spoedig contact met u op.