units-voor-refurbishen-1718694475.png
Blogs

Remanufactured ventilatietoestel

Nieuws
  • 18 juni 2024
  • Leestijd: 3 min
Comfort Services gaat voor een woningcorporatie 24 ventilatie-units opknappen met gewonnen onderdelen uit oude toestellen. Deze onderdelen zijn als nieuw en worden geleverd met vijf jaar garantie. Remanufacturing heet dit proces. “Het uitgangspunt moet zijn dat de behuizing van een ventilatietoestel net zo lang mee kan als het huis zelf”, aldus Rogér.

Eerste opdracht voor Comfort Services

Er zijn ventilatie-units die inmiddels een leeftijd hebben dat producenten er niet langer nieuwe onderdelen voor maken. Dan zit er niets anders op dan bij einde levensduur het hele toestel te vervangen, zou je zeggen. Dat was dan ook de uitvraag voor de 24 Zehnder WHR90-toestellen die bij Comfort Services binnenkwamen. Maar waarom de hele unit vervangen als de behuizing nog prima is en je ook alleen de onderdelen kan vervangen? Met die wedervraag ging commercieel directeur Jordy Bindels richting de opdrachtgever. Eind mei kwam er akkoord; het project staat op de planning om in november te worden opgeleverd. De monteur vervangt in de toestellen de printplaat, twee motoren, bediening, voeding en de bypassklep - alles dat elektrisch is aangesloten of wordt bestuurd. De onderdelen zijn afkomstig uit een vervangingsproject van zusterbedrijf Rodrie en door een extern bedrijf gereviseerd en opnieuw verpakt. “De onderdelen zijn als nieuw”, zegt Jordy. Comfort Services geeft vijf jaar garantie op de onderdelen. Samen met het schoonmaken van de kast en de kanalen zorgt dat voor een ‘in principe nieuw ventilatiesysteem’.

Groot voordeel is dat één monteur met een doos met onderdelen op locatie het werk kan uitvoeren. De unit hoeft dus niet van de muur af. Dat scheelt veel tilwerk - met twee monteurs - en vervoersbewegingen. Voor de opdrachtgever is de investering zo’n 30% lager dan het vervangen van het hele toestel voor een nieuwe, heeft Jordy doorgerekend. Voor Comfort Services smaakt de pilot al naar meer. “Het is een extra optie die we kunnen aanbieden, waarmee we een sterkere marktpositie krijgen.”

Circulair, verantwoord en duurzaam

Minder nieuw, meer repareren en vervangen. Het is een ontwikkeling die niet uit de lucht komt vallen, weet Rogér Keijsers, business developer director bij Interduct. Zo is dit jaar de Right to Repair-wetgeving aangenomen in de Europese Unie, die reparatie en hergebruik van goederen zal stimuleren.

Bedrijven krijgen bovendien te maken met de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), een nieuwe Europese richtlijn die hen verplicht om een jaarlijkse duurzaamheidsrapportage uit te brengen. Deze regels gelden sinds 2024 voor grote bedrijven en dragen bij aan een circulaire economie met minder CO2-uitstoot en minder gebruik van nieuwe grondstoffen. Rogér is bij Interduct al enige tijd bezig om hier invulling aan te geven met het Remanufacturen van ventilatiesystemen als belangrijke route. “Grondstoffen worden schaarser, wat leidt tot duurdere producten. Bovendien gooien we nu producten weg die waarde hebben én komen er veel spullen terug uit het veld die prima een tweede ronde meekunnen, omdat ze weinig hebben geleden of goed reparabel zijn.” Een printplaat waarvan een bepaalde condensator altijd stuk gaat? Vervang de condensator voor een component van betere kwaliteit met dezelfde specificaties (andere specificaties mag niet in verband met de CE-markering op het product) en het functioneert weer. Rogér:“Dat betekent zelfs dat het remanufactured onderdeel beter is dan het origineel. Dan durf je er ook langer garantie op te geven.”

Garantie, prijs en duurzaamheid

Die garantie is voor opdrachtgevers belangrijk, naast – “altijd” – de prijs. Opdrachtgevers krijgen evenwel óók te maken met de CSRD-rapportage. Toegespitst op ventilatie ziet Rogér daar twee ontwikkelingen. De eerste is CO2-besparing door het upgraden van mechanische ventilatiesystemen naar systemen met warmteterugwinning. De tweede ontwikkeling gaat over de CO2-voetafdruk van de gebruikte materialen, die wordt berekend aan de hand van een Life Cycle Analysis (LCA). Om bij de printplaat te blijven: het vervangen van één onderdeeltje is een stuk duurzamer dan een nieuwe printplaat uit Azië laten komen. “Voor 2030 hebben alle producten zo’n LCA.” Remanufacturen van onderdelen in een ventilatietoestel bespaart dus veel CO2-uitstoot. Daar zal vraag naar ontstaan. “De onderdelen die de monteur meeneemt van een project kunnen wij weer laten remanufacturen. Dat cirkeltje stopt dus niet meer. Het uitgangspunt zou moeten zijn dat de behuizing van een ventilatie-unit net zo lang mee kan als het huis zelf”. Zegt Rogér.

De wens is om op termijn ook remanufactured onderdelen te gaan aanbieden via VentTrade en Intovent.

Contact

Neem contact op met Interduct

Het formulier is succesvol verzonden.

Wij nemen spoedig contact met u op.