interduct_web-17.jpg
Blogs

Veertig jaar Interduct: een trip down memory lane

Nieuws
  • 28 maart 2024
  • Leestijd: 3 min
Interduct bouwt al 40 jaar aan een duurzaam, gezond en comfortabel binnenklimaat voor iedereen. In deze blog nemen we je mee op een trip down memory lane.

Hoe het begint

Ieder bedrijf dat 40 jaar bestaat heeft een rijk verhaal. Het onze begint in 1984 met de start van Bemar, maar ook díe gebeurtenis komt niet uit de lucht vallen. Oprichters Jan Adams en Ben LeLarge werken eind jaren zeventig allebei bij installatiebedrijf Bemelmans-Jongen. Jan als administrateur en Ben als projectleider.

Mechanisch ventileren is op dat moment een relatief nieuwe ontwikkeling in de woningbouw. Bemelmans-Jongen is er razend druk mee, vooral in de Randstad. Op het moment dat de directie aangeeft te willen focussen op Zuidoost-Nederland, springen Jan en Ben in het gat: zíj gaan voor de grote aannemers en installateurs in de woningbouw ventilatiesystemen aanleggen. Vernoemd naar Betty en Marlies, de afgekorte voornamen van hun geliefdes.

Het nieuwe bedrijf krijgt de steun van de bestaande klanten en leveranciers. Zij zien Bemar direct als grote speler met de daarbij behorende inkoopcondities. Tekenend voor de vliegende start: door een krediet van 50.000 gulden bij de AMRO-bank staat het bedrijf rood. Dat duurt welgeteld één dag; vanaf dan schrijft het bedrijf zwarte cijfers.

Brits avontuur en oprichting Interduct

Bemar is al flink gegroeid als het Britse beursgenoteerde bedrijf Expamet Int. PLC. eind jaren 80 op het overnamepad is. Zij hebben hun vizier gericht op bedrijven die iets met lucht doen in een straal van 400 km rondom Parijs. Na een aantal pogingen van de Britten sluit Bemar in 1990 aan en maakt kennis met een manier van zakendoen die hen niet echt past: de Britten zijn erg gericht op cash. Bemar heeft een andere kijk en betaalt leveranciers juist altijd vlot.

Lang duurt het Britse avontuur niet. Een aantal andere Nederlandse bedrijven trekt een te grote broek aan en presteert ondermaats, met uitzondering van Bemar. ‘The Holland Disaster’ noemen de Britten het. Reden voor Expamet om een hele groep bedrijven, inclusief Bemar, te koop te zetten. Jan en Ben hebben het recht van eerste koop, op voorwaarde dat ze alle 16 bedrijven overnemen. Dat is geen optie, en dus wordt Bemar overgenomen door een andere partij. Jan en Ben blijven wel in dienst.

Tot 1992 tenminste. In dat jaar kopen ze de aandelen terug en worden ze ook eigenaar van Meercox in Eindhoven, een bedrijf dat zich richt op luchttechniek in de utiliteitsbouw. Met twee bedrijven ontstaat behoefte aan het oprichten van een holding: de Interduct Groep. De naam Interduct (Engels voor luchtkanaal) wordt bedacht door Rens Harmeijer, die als directeur van Meercox mede-eigenaar wordt.

Ittervoort als thuisbasis en uitbreiding

In 1995 kiest Interduct voor Ittervoort als nieuwe thuisbasis, met twee nieuwe panden aan de Afrikastraat 18 en 20. Zowel Meercox als Bemar verhuizen er naartoe. Dat geldt ook voor de productieafdeling van Luchttechniek Loosdrecht (LTL), die een jaar eerder is overgenomen.

Van hieruit gaat de uitbreiding van Interduct verder. In 1998 wordt er een tweede luchttechnisch installatiebedrijf opgericht: Megaduct. Deze is gevestigd in Loosdrecht, zodat we ook in Midden-Nederland van dienst kunnen zijn. Daarnaast merken we dat er vraag is naar losse ventilatie-onderdelen en het onderhouden van ventilatiesystemen. Om die reden ontstaan een jaar later opnieuw twee bedrijven: VentTrade International en ComfortServices. Mede vanwege de groei krijgt het directieteam versterking van Wim Dams. In 2000 wordt vervolgens productiebedrijf IBB overgenomen en komt er een derde pand bij op de Afrikastraat (nummer 22). Niet veel later wordt een derde installatiebedrijf opgericht in het noordoosten van het land: VentKlima.

Naast de groei van het bedrijf, staan de jaren 2000 ook in het teken van wisselingen in onze directie. Oudgedienden Ben LeLarge en Rens Harmeijer stoppen. Frank Huis komt als vertegenwoordiger van Rabobank Participaties, dat enkele jaren een belang heeft in Interduct, al even in beeld. Hij wordt in 2008 mede-eigenaar. Wim Dams stopt in 2010.

Zwarte bladzijde

En dan breekt de crisis aan. Brema Air is failliet en wordt overgenomen door Interduct. Wat volgt is een fusie van de fabrieken, die gezamenlijk verder gaan onder de naam Brema Air. Enerzijds om (nog) efficiënter te werken, maar ook omdat de machines van Brema Air, Meercox en Interduct Products (voorheen IBB) steeds vaker stilstaan. Deze samenwerking is helaas van korte duur, want na een rechterlijke uitspraak volgt opnieuw een faillissement. Een moeilijk, maar noodzakelijk besluit.

Omdat er toch nog veel vraag is naar specials en maatwerk, koopt Interduct de machines van Brema Air terug en wordt de productie weer opgestart. Het nieuwe productiebedrijf heet (opnieuw) Interduct Products. Ook maken we vanuit het voormalige Brema Air een doorstart met installatiebedrijf PRO61. Deze naam verwijst naar hoofdstuk 61 uit de besteksystematiek, waarin ventilatie- en luchtbehandelingsinstallaties worden beschreven. Met deze twee nieuwe bedrijven koerst Interduct af op verdere groei.

Alles-in-één concept

Oprichter Jan Adams stopt in 2018, al is hij tot op de dag van vandaag nog betrokken bij Interduct. Zijn vertrek zorgt voor de komst van nieuwe directeur-aandeelhouders Joyce Philips en Ivo Hanssen. Samen met Frank maken zij zich sterk voor de doorontwikkeling van Interduct. Dat gebeurt deels door overnames. Zo komen in de jaren die volgen onder meer Robé, Rodrie, Tops, WTW-filtersOnline, Home Air Solutions, CSE Elektrotechniek en BJ-Lupron bij de groep. Ook het directieteam wordt uitgebreid. Ditmaal met de tweelingbroers en voormalig aandeelhouders van Tops: Ruud en Tim Coppens.

Interduct richt zelf ook nieuwe bedrijven op: de webshop Intovent verkoopt producten en diensten aan particulieren en ComfortServices Renovatie gaat wegens stormachtige groei onder de naam RenovAir op eigen benen staan.

Nieuw pand en verdere groei

Alle uitbreidingen – de Interduct Groep bestaat in 2023 uit maar liefst 16 bedrijven – maakt dat we in Ittervoort uit ons jasje groeien. Daarom openen we een tweede pand aan de Platinastraat 34 in Nederweert en gaan we een partnerschap aan met IceLake Capital. Samen met deze partner werken we verder aan een duurzaam, gezond en comfortabel binnenklimaat voor iedereen, met behoud van onze autonomie.

Uitgelicht

Tijdlijn van Interduct

2023
Volledige overname BJ-Lupron
Sinds 2007 is Interduct medeaandeelhouder van BJ-Lupron. Nu de eigenaar de pensioenleeftijd nadert, wil hij ook de resterende aandelen overdragen. Hiermee komt BJ-Lupron volledig in handen van Interduct.
2023
Verkoop AT Group
Na een langdurige samenwerking wil de directeur/mede-aandeelhouder van de AT Group met (vervroegd) pensioen. In goed overleg wordt besloten het bedrijf te verkopen aan een partij die zich kan focussen op verdere groei in België.
2023
Partnerschap IceLake Capital
Met het oog op verdere groei gaat Interduct een partnerschap aan met IceLake Capital. Samen bouwen we verder aan een duurzaam, gezond en comfortabel binnenklimaat voor iedereen, met behoud van onze autonomie.
2023
Overname Chris Steijvers Electro
Vanuit de behoefte aan meer kennis van elektrotechniek komt Interduct in contact met Chris Steijvers Electro (CSE), die wil uitbreiden en innoveren. Overname helpt beide partijen vooruit en is dus snel een feit.
2023
Verhuizing naar Nederweert
De Interduct Groep bestaat inmiddels uit 15 bedrijven en groeit letterlijk uit het hoofdkantoor. ComfortServices, VentTrade en Tops verhuizen naar het nieuwe pand in Nederweert en Robé en Rodrie verruilen Haelen voor Ittervoort.
2023
Oprichting RenovAir
De renovatieafdeling van ComfortServices groeit hard. Dusdanig hard dat het tijd wordt om op eigen benen te gaan staan. De bedrijven gaan, ieder zelfstandig, verder onder de namen ComfortServices en RenovAir.
2022
Overname HAS en FiltryAero
Na een jarenlange samenwerking bundelen we onze krachten en neemt Interduct Home Air Solutions (HAS) en FiltryAero over. Deze stap sluit perfect aan bij de ambitie om te groeien in Centraal- en Oost-Europa.
2021
Oprichting Intovent
Vanuit de particuliere markt is er een groeiende vraag naar ventilatie(producten). Daarom lanceren enkele Interduct-bedrijven samen een B2C-webshop. Deze krijgt de naam Intovent, want Interduct is ‘into vent’.
2021
Nieuwe aandeelhouders
Door de overname van Tops worden er opnieuw twee leden toegevoegd aan het directieteam: Tim Coppens en Ruud Coppens, beide gespecialiseerd in e-commerce en sales. Hiermee komt het aantal directieleden op vijf.
2021
Overname Tops en WTW-filtersOnline
De bedrijven laten groeien terwijl hij een stapje terugdoet; dat is het plan van de eigenaar van Tops en WTW-filtersOnline. Zo komt Interduct in beeld. Het klikt meteen, dus een overname voelt als een natuurlijke stap.
2019
Overname Robé en Rodrie
De eigenaar van Robé en Rodrie zoekt een geschikte partij om zijn productie- (Robé) en installatiebedrijf (Rodrie) voort te zetten. Na de nodige gesprekken en een stevige handdruk, neemt Interduct de bedrijven over.
2019
Overname Velegro
Interduct wil zijn marktpositie in de Randstad versterken en komt via Megaduct in contact met Velegro. Ook zij zien voordelen in een samenwerking en besluiten hun ventilatieafdeling onder te brengen bij Megaduct.
2016
Nieuwe aandeelhouders
Het directielid naast Frank Huis stopt. Daarom worden er nieuwe directeuren aangesteld: Joyce Philips vanwege haar achtergrond in Lean Management en financiën en Ivo Hanssen wegens zijn ervaring met installatietechniek.
2015
Oprichting PRO61
Interduct wil de utiliteitsmarkt blijven bedienen en besluit, samen met twee partners, een doorstart te maken met Brema Air. Ditmaal onder de naam PRO61, verwijzend naar hoofdstuk 61 (ventilatie) in het bouwbestek.
2015
Oprichting Interduct Products (2)
Er is veel vraag naar specials en maatwerk. Daarom koopt Interduct de machines van Brema Air terug van de curator en wordt de productie weer opgestart. Het nieuwe productiebedrijf heet (opnieuw) Interduct Products.
2014
Faillissement Brema Air
De overname van Brema Air kende helaas niet enkel winnaars. Een rechterlijke uitspraak leidt tot dusdanig hoge kosten dat het voortzetten van Brema Air niet verantwoord is. Een moeilijk, maar noodzakelijk besluit.
2014
Samenvoegen fabrieken
Interduct wil (nog) efficiënter werken. Daarom wordt besloten de installatie-activiteiten van Meercox en de productie van Interduct Products (voorheen IBB) te fuseren met Brema Air. De naam Brema Air blijft gehandhaafd.
2013
Overname Brema Air
Het is crisistijd en Brema Air is failliet. Vanuit de wens om toonaangevend te zijn in de utiliteitsmarkt, doet Interduct een bod op de activa van Brema Air. En met succes. Het bedrijf én een groot aantal werknemers worden overgenomen.
2008
Nieuwe aandeelhouder
De directieleden maken hun vertrekwens kenbaar. Om ervoor te zorgen dat ‘hun’ Interduct voort bestaat, zoeken (en vinden) ze een geschikte opvolger. Vanaf januari 2008 is Frank Huis medeaandeelhouder.
2007
Oprichting VentKlima
Er worden opnieuw grenzen verlegd. Letterlijk. Ditmaal in het noordoosten van het land, waar Interduct, samen met een vertegenwoordiger van een toeleverancier, een derde installatiebedrijf opricht: VentKlima.
2007
Overname BJ-Lupron
Interduct wil meer capaciteit in het zuiden en ziet kansen in een samenwerking met BJ Lupron, het voormalige Bemelmans Jongen. Wat volgt zijn een aantal goede gesprekken en uiteindelijk een gedeeltelijke overname.
2001
Overname AT Group
Interduct wil ook de Belgische markt van een passende ventilatieoplossing voorzien en komt in contact met de AT Group, bestaande uit een installatie- en (later ook) handelsbedrijf. Dit leidt tot een gedeeltelijke overname.
2000
Overname IBB Luchtbehandeling
Mede door de recente ontwikkelingen groeit de wens voor een eigen productiebedrijf. Zodoende komt Interduct in contact met IBB. Niet veel later schudden ze elkaar de hand en tekenen ze de overnameovereenkomst.
1999
Oprichting ComfortServices
Het (ver)kopen en plaatsen van losse ventilatieonderdelen is onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarom wordt ook ComfortServices opgericht; een bedrijf dat zich focust op service, onderhoud en renovaties.
1999
Oprichting VentTrade International
Installateurs en particulieren vragen steeds vaker om losse ventilatieonderdelen, maar daar kan Interduct (nog) niet in voorzien. Zo ontstaat het idee voor een handelsbedrijf en iets later is VentTrade een feit.
1998
Oprichting Megaduct
In een gesprek met een medewerker van de concurrent komt een grote wens ter sprake: het opzetten van een nieuw Interduct-bedrijf à la Bemar in Midden-Nederland. Kort daarna richten we samen Megaduct op in Loosdrecht.
1996
Verhuizing naar Ittervoort
Het lijkt de directie efficiënter de bedrijven op één plek te vestigen. De keuze valt op Ittervoort. Na de bouw van twee nieuwe panden verhuizen Bemar, Meercox en de fabriek van LTL naar de nieuwe (hoofd)locatie.
1995
Overname Luchttechniek Loosdrecht
Luchttechniek Loosdrecht (LTL), bestaande uit ROX Luchtbehandeling en de Loosdrechtse Luchtkanalen, dient zich aan. Interduct neemt de laatste over. De werkzaamheden worden voortgezet vanuit het pand in Loosdrecht.
1992
Oprichting Interduct
Na een ietwat turbulente periode slaan Bemar en Meercox (fabriek) de handen ineen. Door deze samenwerking ontstaat de behoefte aan een holding. Deze krijgt de naam ‘Interduct’, naar het Engelse woord voor luchtkanaal.
1984
Oprichting Bemar
Er vinden veranderingen plaats binnen een Limburgs installatie- en productiebedrijf. Daarom besluiten twee medewerkers een eigen, soortgelijk bedrijf op te richten: Bemar, vernoemd naar hun geliefdes Betty en Marlies.
Contact

Neem contact op met Interduct

Het formulier is succesvol verzonden.

Wij nemen spoedig contact met u op.

Particulier?

Particulier