bemar-zwembad-den-haag-40-jaar-interduct.jpg
Blogs

Project 4900

Nieuws
  • 31 januari 2024
  • Leestijd: 3 min
De eerste opdracht van Bemar in 1984? Een zwembad in Den Haag. Dit project kreeg projectnummer 4900, want dat wekte bij klanten de indruk van een flink track record. “Terwijl we eigenlijk amper bestonden. Soms moet je iets”, blikt Jan Adams terug.

Hoe het allemaal begon

De Randstad; de bouwput van Nederland. Wanneer de directie van installatiebedrijf Bemelmans-Jongen in 1984 besluit zich toe te leggen op de zuidelijke provincies en daarbij uit te breiden met servicewerkzaamheden, springen administrateur Jan Adams en projectleider Ben Le Large in het gat met een nieuw bedrijf.

“Zo’n 90 procent van de werkzaamheden van Bemelmans-Jongen vond plaats in de Randstad”, zegt Jan. “Dat had zo zijn nadelen, zoals het dagelijks op en neer rijden van de montageploegen. Het was dus best een begrijpelijk besluit van de toenmalige directie om de focus te leggen op het zuiden.” Dankzij de goede contacten van Ben, maakt het nieuwe bedrijf een vliegende start. “Wij zijn eigenlijk doorgegaan met wat zij al hadden.”

Jan Adams (links) Ben Le Large (rechts)

Aangenaam: Bemar

De naam? Bemar, vernoemd naar hun beide vrouwen Betty en Marlies. Het eerste project: het aanleggen van een ventilatiesysteem in een zwembad in Den Haag, in opdracht van Installatiebedrijf Lievers. Projectnummer 4900 kreeg het. Die 49 stond voor het geboortejaar van Ben. Beginnen bij projectnummer 1 leek de oprichters van het nieuwe bedrijf niet zo’n goed idee, want dat geeft mogelijk een bepaald signaal af richting klanten. Een hoger getal maakte meer indruk? “Dat bedoel ik”, beaamt Jan. “Terwijl we eigenlijk amper bestonden. Soms moet je iets.”

Bemar werkt vanaf de start vanuit een pand op bedrijventerrein Windmolenbos in Haelen, Limburg. “Een tweetal kantoortjes met een royaal magazijn erachter, plus een stuk hal waar we leidingen konden prefabriceren”, herinnert Jan zich. Het bedrijf bestaat in de beginfase uit ca. 20 personen. “Juridisch niet, maar economisch wel. Dat komt omdat we een onderaannemer mee overnamen die de montage van de projecten in het westen deed.”

Het eerste project

Die onderaannemer uit Baexem – dichtbij Haelen - produceerde de luchtkanalen voor het zwembad. Deze gingen zoveel mogelijk op maat geprefabriceerd op de aanhanger richting Den Haag. Bemar tekende voor het ontwerp, de engineering van het ventilatiesysteem en de begeleiding van het project.

Of het goed verliep? “Ja hoor, het ging goed. We hebben nadien nog diverse opdrachten van dezelfde installateur mogen verkrijgen”, zegt Jan, “En ik zeg altijd maar zo: er is geen enkel project dat niet wordt opgeleverd. Als er een probleem is, wordt dat opgelost. Anders wordt het project niet opgeleverd”.

Interduct 40 jaar

En zo begon Bemar te groeien. Dit jaar, op vrijdag 1 november om precies te zijn, is het precies 40 jaar geleden dat Jan en Ben de sprong waagden en de basis legden voor onze bedrijvengroep. Inmiddels bestaat de Interduct Groep uit 15 bedrijven met in totaal meer dan 350 medewerkers die iedere dag samen werken aan een duurzaam, gezond en comfortabel binnenklimaat voor iedereen.

Contact

Neem contact op met Interduct

Het formulier is succesvol verzonden.

Wij nemen spoedig contact met u op.