branches-publieke-ruimtes.webp
Blogs

Ventilatie-eisen kantoor

Blog
  • 30 juli 2022
  • Leestijd: 3 min
Iedere werkgever is verplicht om voor zijn of haar medewerkers een gezonde werkomgeving te faciliteren. Dat gaat verder dan een ergonomische werkplek met kwalitatieve bureaustoel en aanvullende kantoorbenodigdheden. Ook de lichtinval en het binnenklimaat zijn belangrijk. Ventilatie mag in dit rijtje eveneens niet ontbreken, want een goede luchtkwaliteit op kantoor draagt bij aan lichamelijk en mentaal welzijn. Maar wat betekent dat concreet: wat zijn de ventilatie eisen kantoor? En wat heeft de ventilatievoud daarmee te maken?

Wat zegt het Bouwbesluit over ventilatie op kantoor?

Van ademhaling tot zwevende stofdeeltjes tot de uitstoot van de printer die op volle toeren draait: in een kantoor wordt de luchtkwaliteit voortdurend aangetast. Dat maakt ventilatie tot een noodzakelijke voorwaarde voor een gezonde werkomgeving. Daarbij wordt vervuilde lucht vervangen door schone lucht. Ventilatie is meer dan even een raam openzetten. Om ervoor te zorgen dat er voldoende geventileerd wordt, zijn de ventilatie eisen vastgelegd in het Bouwbesluit.

Ventilatie eisen Bouwbesluit

Voor een fabriekshal waar metaal bewerkt wordt, gelden andere regels dan voor bijvoorbeeld een showroom. De gemiddelde mate van verontreiniging is richtinggevend voor de ventilatie eisen in het Bouwbesluit. Volgens het Bouwbesluit 2012 moet een kantoorruimte voor minimaal 6,5 L/s worden geventileerd, ofwel 23,4 m³/h. Dit is ongeacht welk soort werk in het kantoor plaatsvindt.
Een bijeenkomstruimte, ofwel een bespreekkamer, hoeft zelfs met slechts 4 L/s te worden geventileerd, ofwel 14,4 m³/h. Deze waarden zijn per persoon en houden geen rekening met de afmeting van de ruimte.

Deze ventilatie regels zijn de minimale eis waar een kantoorruimte aan moet voldoen. Vaak is het echter gewenst om ook rekening te houden met ventilatievoud.

Ventilatievoud kantoor

Het ventilatievoud van een ruimte geeft aan hoeveel keer per uur een ruimte van verse lucht wordt voorzien. Ventilatievoud is dus een norm voor luchtverversing. In een ruimte waar veel mensen samenkomen, zoals een kantoor, is het noodzakelijk om de lucht regelmatig te verversen. Ook wanneer je een ruimte wil verkoelen of verwarmen via de lucht, is extra ventilatie nodig. Een hoog ventilatievoud is dan dus wenselijk.
De ventilatievoud van een ruimte met een inhoud van 260 m³ is bijvoorbeeld 1. Voor een ruimte van 520 m³ is de ventilatievoud 2. Dit betekent dat de ruimte 2 keer per uur gevuld wordt met verse lucht. Om precies te weten wat je aan ventilatie nodig hebt, moet je dus eerst de ventilatievoud berekenen.

Ventilatievoud kantoor berekenen

Voor het berekenen van de ventilatievoud is expertise nodig. Interduct helpt je hier graag mee. Als je het aantal personen per ruimte aan ons doorgeeft, zorgen wij ervoor dat elke ruimte wordt verzekerd van de gewenste ventilatievoud.

Advies ventilatie

Een goede klimaatbeheersing op kantoor is van belang voor een gezonde werkomgeving. Er bestaat daarom sinds kort een Programma van Eisen voor Gezonde Kantoren. Dit programma biedt een handreiking aan bedrijven die hun kantoren gezonder en prestatieverhogend willen maken. In dit programma worden de eisen van onder andere binnenluchtkwaliteit toegelicht in verschillende klassen. Zo kan er aan Klasse A voor luchtverversing voldaan worden wanneer er 60 m³/h per persoon aan verse lucht wordt toegevoerd (met de normale CO2 waarden op kantoor van maximaal 0,0005 L/s).

Om de ventilatie eisen op de juiste wijze toe te passen in de praktijk, heb je een zekere technische bagage nodig. Ook moet je kennis hebben van de verschillende mogelijkheden in ventilatietechniek. Weet je bijvoorbeeld wat de toegevoegde waarde is van mechanische ventilatie? En wat precies het effect is van regelkleppen, afvoerventielen en gevelroosters op de luchtkwaliteit? Ventilatie is een vak en dat vraagt om passende expertise.

Wil je verzekerd zijn van de juiste ventilatie op kantoor? Neem contact met ons op en we komen samen tot de beste oplossing. Interduct helpt je graag met ventilatie advies op maat.

Zorgeloos voldoen aan de ventilatie eisen?

Ventilatietechniek vraagt om integrale oplossingen. Daarom beginnen we doorgaans met het uitvoeren van een luchtmeting, want dan is exact duidelijk in hoeverre voldaan wordt aan de ventilatie eisen voor een kantoor. Met onze expertise zijn we in staat om te analyseren of aanvoer en afvoer in balans zijn. We kennen de mogelijkheden in ventilatietechniek, dus weten precies hoe jouw kantoor zo optimaal mogelijk aan de ventilatie-eisen kan voldoen. Kortom: wil je op efficiënte en duurzame wijze voldoen aan de ventilatie eisen uit het Bouwbesluit? Neem dan contact op voor een kennismaking.

Contact

Neem contact op met Interduct

Het formulier is succesvol verzonden.

Wij nemen spoedig contact met u op.