gezond-energie-besparen-doe-je-zo.jpg
Blogs

Gezond energie besparen doe je zo

Blog
  • 30 november 2022
  • Leestijd: 3 min
Als er ooit een moment was waarop we massaal energie wilden besparen dan zou dat nu zijn. We hebben al langer de drijfveer om het milieu te sparen en als het even kan daarmee ook onze uitgaven. Nu de prijzen voor energie door het dak lijken te gaan hebben we extra oog voor wat er onder ons dak afspeelt en wat er nodig is om energieverlies te voorkomen.

Hoe kun je op korte termijn voorkomen dat de maandelijkse lasten nauwelijks meer te overzien zijn? En hoe houden we ons huis vrij van schimmels als de thermostaat zo laag mogelijk staat? Zeker nu we de winter tegemoet gaan.

Grondig isoleren: lucht laten circuleren

Met stip op nummer 1. Het plaatsen of optimaliseren van isolatie is een heel goede manier om een woning energiezuiniger te maken. Het is wel belangrijk om daarbij ook een plan voor de luchtcirculatie te hebben. De toevoer van verse lucht en afvoer van gebruikte lucht zijn hier van belang. Zo dragen isolatie en ventilatie samen bij aan een duurzaam en gezond leefklimaat.

De luchtvochtigheid op peil houden

De luchtvochtigheid in huis neemt al snel toe in het koude seizoen. Door gebrek aan verse lucht en ventilatie ontstaat een gunstig klimaat voor schimmels. Een hoge luchtvochtigheid stimuleert namelijk de groei van schimmels. De meeste schimmels zijn in beginsel microscopisch klein. Als ze zich vermeerderen ga je ze opeens zien en voelen. Wanneer de sporen van schimmels in de lucht terechtkomen kan dat allergische reacties veroorzaken rondom de ogen of in de luchtwegen. Door de luchtvochtigheid op peil te houden voorkom je schimmels en bespaar je stookkosten. Vochtige lucht verwarmen kost namelijk meer energie dan het verwarmen van droge lucht. De luchtvochtigheid kan je zelf makkelijk meten met een hygrometer. Als deze een waarde tussen de 40% en 60% aangeeft, zit je goed!

Duurzaam ventileren

Ventileren met een WTW-installatie zorgt voor droge lucht die makkelijk te verwarmen is. Dit systeem pakt extra gunstig uit omdat de warmte wordt teruggewonnen. Een goed functionerend ventilatiesysteem levert daardoor meer op dan het kost. Dat is gunstig voor onze portemonnee én voor onze gezondheid. Voldoende mechanisch ventileren voorkomt namelijk de vorming van schimmels en alle nare gevolgen van dien. Bovendien worden nieuwe generaties woonhuisventilatoren steeds zuiniger in energieverbruik.

Verder kan je je huidig ventilatiesysteem ook uitbreiden met CO2- en vochtsensoren. Door deze te installeren creëer je een vraaggestuurd ventilatiesysteem dat automatisch inspeelt op een te hoge CO2 of vocht waarde.

Comfortabel de winter door

Er lijkt een wildgroei aan methodes te zijn om kosten te besparen op energiekosten. Zoektermen zoals ‘houtkachel’ en ‘gelkachel’ verdubbelen. Nu mensen meer gaan stoken gaat ook de houtprijs flink omhoog. Zo kosten hout- en pelletkachels met de huidige prijzen meer dan gebruik van de centrale verwarming. Er zijn nog meer particuliere alternatieven gespot om de verwarming laag te houden. Kijk bij alle methodes om te besparen goed naar de gevolgen.

We hebben drie aanraders en drie afraders voor je op basis van kosten en gezonde lucht. Om ontspannen en comfortabel de winter door te komen zijn dit de do’s en don’ts:

Aanraders

  • Goed isoleren en ventileren.

  • Ruimtes selectief verwarmen. Waar je in huis niet of nauwelijks bent kun je de temperatuur laag houden, houd wel een minimale temperatuur van 12 – 15 graden aan i.v.m. schimmelvorming.

  • Thermokleding en elektrische dekens geven directe, lokale warmte op het lichaam. Dat is behaaglijk en zo kun je de thermostaat iets lager zetten.

Afraders

  • De schadelijke stoffen die vrijkomen bij verbranding in hout- en pelletkachels zijn erg ongezond.

  • Het open laten staan van de oven of de droger extra gebruiken om de ruimte te verwarmen kost meer dan het oplevert.

  • Kaarsen kunnen heel sfeervol zijn en zijn voor dat gebruik ook zeker geschikt. Het wordt anders als ze branden om de ruimte te verwarmen. Zoals onder een bloempot om warmte op te vangen en vast te houden. Dat is een fijnstofbom.

Contact

Neem contact op met Interduct

Het formulier is succesvol verzonden.

Wij nemen spoedig contact met u op.