p2179814.jpg

Ventilatie horeca

Iedere horecaondernemer heeft te maken met de Drank- en Horecawet. Dat betekent ook verplichtingen rondom horeca ventilatie. Het is goed dat hier regels voor zijn, want dat draagt bij aan een gezond binnenklimaat. Dat is ook in het belang van de ondernemer, want frisse lucht zorgt voor meer comfort. Niemand wil immers in een restaurant zitten waar het muf ruikt. Alle reden dus om te investeren in ventilatie, maar hoe zie je door de bomen het bos? Er is namelijk volop keuze in horeca ventilatie systemen, dus wat is wijsheid?

Wat houdt mechanische ventilatie voor de horeca in?

De Drank- en Horecawet beschrijft richtlijnen rondom mechanische ventilatie horeca. Afhankelijk van de oppervlakte moet een bepaalde luchtverversingscapaciteit verzekerd zijn. Met alleen natuurlijke ventilatie gaat dat niet lukken, daarom is mechanische ventilatie nodig. Zorg ervoor dat je weet aan welke eisen je moet voldoen, voordat je overgaat tot aanschaf van een horeca ventilator.

Waarom is ventilatie voor de horeca belangrijk?

De wettelijke regels rondom luchtverversing horeca zijn er niet voor niets. Goede ventilatie is in iedere binnenruimte belangrijk, dus ook in de horeca. Investeren in horeca ventilatie is meer dan voldoen aan een verplichting. Het brengt allerlei voordelen met zich mee:

  • Goede luchtkwaliteit voor bezoekers en medewerkers. De stoffen die vrijkomen bij het bereiden van eten, denk aan fijnstof en CO2, worden effectief afgevoerd. Daarmee borg je een gezond binnenklimaat.

  • Voorkomt onnodige kosten voor onderhoud. Een slechte ventilatie leidt vaak tot vochtproblemen en schimmelvorming. Dat zorgt voor extra onderhoudskosten die flink kunnen oplopen. Met horeca ventilatie is dat te voorkomen.

  • Aangename beleving voor gasten. Een horecagelegenheid draait om beleving. Hoe prettiger de ervaring, hoe meer tevredenheid, hoe hoger de omzet. Horeca ventilatie zorgt niet alleen voor schone lucht, maar voorkomt ook ongewenste geuren.

  • Gezonde werkomgeving. Slechte ventilatie is meer dan een ongemak: het leidt tot allerlei fysieke problemen, zeker bij mensen die er dagelijks werken. Kiezen voor horeca ventilatie is investeren in een gezonde werkomgeving voor medewerkers, en dat voorkomt verzuim.

  • Kans op verduurzaming. Moderne horeca ventilatie systemen maken slim gebruik van warmteterugwinning. In de keuken loopt de temperatuur vaak hoog op, letterlijk. Horeca ventilatie kan daarvan gebruikmaken om de zaak duurzaam en energiezuinig te verwarmen.

Ventilatie horeca: wat zijn de mogelijkheden?

Investeren in horeca ventilatie vergt een zorgvuldige voorbereiding, want de mogelijkheden zijn divers. Wat passend is hangt af van de doelstelling. Gaat het alleen om ventilatie in de keuken? Dan is een stand-alone luchtreiniger horeca wellicht een optie. Wie een slag wil maken in verduurzaming doet er goed aan te kiezen voor een compleet systeem gericht op ventilatie horeca.

Ventilatiesystemen horeca zijn mechanisch van aard, maar kunnen ook gebruikmaken van natuurlijke aan- of afvoer van lucht. Als de situatie zich ervoor leent, is het dus aan te raden om te profiteren van natuurlijke processen. Het verkennen van mogelijkheden is maatwerk en dat vraagt om het advies van een ventilatieprofessional.

Advies over luchtverversing horeca

Iedere horecagelegenheid is anders en dat heeft ook gevolgen voor horeca ventilatie systemen. Schakel Interduct in voor professioneel ventilatie advies. We hebben volop ervaring met horeca ventilatie, zijn merkonafhankelijk en weten precies hoe we een optimale, duurzame oplossing kunnen creëren. Benieuwd naar de mogelijkheden? We maken graag een ventilatieberekening.

Meer weten over ventilatie horeca?

Interduct is een ware specialist in ventilatie. Van advies en ontwerp tot montage en onderhoud: alles onder één dak. Onze ventilatieoplossingen realiseren we niet alleen bij horecagelegenheden, maar ook bij bedrijven, scholen, instellingen, overheden en corporaties, VVE’s. Wilt u meer weten over horeca ventilatie, neem dan contact op met Interduct.

Contact

Neem contact op met Interduct

Het formulier is succesvol verzonden.

Wij nemen spoedig contact met u op.